Gratis advies

Landelijke dekking

Prijs incl. afvoerkosten

Klanttevredenheid: 9,7

Draagmuur verwijderen

Een open keuken met een kookeiland is de wens van steeds meer mensen en gezien de meeste oudere woningen een dichte keuken hebben, wordt ervoor gekozen de draagmuur tussen keuken en woonkamer te slopen.

Een draagmuur verwijderen is een klus die niet zonder voorbereiding uitgevoerd kan worden. Draagmuren dragen letterlijk het gewicht en de belasting van de woning of het gebouw. Zonder draagmuren blijft het bouwwerk niet overeind staan.

Wanneer je eigenaar van een appartement bent, heb je voor het verwijderen van een draagmuur toestemming van de vereniging van eigenaren nodig. Wanneer de woning of het pand gehuurd is zal de eigenaar hier toestemming voor moeten verlenen.

Hoe herken ik een draagmuur?

Er zijn een aantal manieren waarop je een draagmuur kan herkennen. Bij minimaal 1 maal ja beantwoord op onderstaande vragen, is de muur naar alle waarschijnlijkheid een draagmuur.

  • Is de muur op de bouwtekening als draagmuur aangegeven?
  • Is de muur dikker dan 10 cm?
  • Loopt dezelfde muur door naar de eerste verdieping?
  • Klinkt de muur bij het tikken hierop ‘vol’? (Vergelijk het geluid met een muur die zeker geen draagmuur is en dus ‘hol’ klinkt)

Loopt de muur langs een trap of toilet?

Constructie berekening

Een constructieberekening is verplicht! En is onderdeel van de omgevingsvergunning. Met een constructieberekening voldoe je aan de bouw wet- en regelgeving. Om een constructie berekening voor een stalen balk te laten maken heb je; bouwkundige tekeningen, archieftekeningen en een plattegrond van de huidige en gewenste situatie nodig. Bij het hebben van de constructieberekening is het bij de uitvoering van zeer groot belang deze volledig te volgen.

Vergunning check

In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig voor het verwijderen van een draagmuur en het plaatsen van een balk. Omdat er per gemeente andere eisen gesteld worden is het dus goed om een vergunningscheck te doen. De uitzondering op deze regel is als jij een vergunningsvrije aanbouw laat plaatsen waarbij de gevel er deels uit gehaald zal worden. Vergeet niet dat deze uiteraard wel veilig moet zijn en je daarnaast altijd schriftelijk moet kunnen overleggen dat jouw bouwwerk veilig is en voldoet aan de regelgeving, laat dus altijd een constructie berekening maken wat tevens jouw bewijs is.

Stempels plaatsen

De draagmuur zal voordat deze verwijderd wordt tijdelijk ondersteund moeten worden. Dit gebeurt door de plaatsing van stempels (in een aantal gemeenten is een stempelplan verplicht) Het stempelplan wordt in veel gevallen verzocht door de bouwaannemer en door een constructeur berekend. Deze kan namelijk de gewichten van de constructie en draagcapaciteit goed inschatten.

Draagmuur verwijderen

Wanneer de stempels op hun plek staan is het verwijderen van de draagmuur de volgende stap. Deze klus vergt een accurate en nauwkeurige aanpak om de veiligheid te waarborgen en onnodige schade aan de woning of het gebouw te voorkomen.

Stalen balk/kolommen plaatsen

De laatste stap is de plaatsing van de balk die in de constructieberekening aangegeven staat. Het kan een H-balk of een IPE-balk zijn. Ook bij deze laatste stap is evenals voorgaande stappen, specialisme doorslaggevend voor een goed en mooi eindresultaat!

Hulp nodig bij slopen?
Neem dan contact op met Martien

MvS sloopbedrijf werkt oplossingsgericht, doeltreffend en is zeer betaalbaar!

Ook interessant

Contact opnemen is makkelijk en vrijblijvend.
Martien van Schijndel