Gratis advies

Landelijke dekking

Prijs incl. afvoerkosten

Klanttevredenheid: 9,7

Hoe verwijder ik stucwerk?

Valt het tegen om stucwerk van de muur af te halen? Om deze klus enigszins te vergemakkelijken proberen wij je in deze blog, hulp te bieden bij het verwijderen van stucwerk.

Waarom stucwerk verwijderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het stucwerk van de muur of het plafond verwijderd moet worden. Een aantal denkbare redenen zijn;

  • Door beschadiging raakt het stucwerk steeds losser, is af aan het brokkelen en/of valt niet meer te repareren. Deze zal dus vervangen moeten worden.
  • De (oude) bakstenen muur moet weer zichtbaar worden. Veel voorkomend in met name oudere panden, hierdoor komen de oude karaktereigenschappen
  • Gedateerd stucwerk wat niet van deze tijd is zoals granol of spachtelputz zal vervangen moeten worden om het interieur in een nieuw jasje te steken.
  • Door schimmel op het stucwerk welke op geen enkele manier verwijderd kan worden.
  • Wanneer er leidingen in de muur vervangen moeten worden, zit er niks anders op dan het (plaatselijk) verwijderen van het stucwerk.

Hoe stucwerk te verwijderen?

Het gereedschap die je voor deze klus nodig hebt is een steekmes en/of een schuurmachine en eventueel een rubber hamertje. En! Zoals bij elke sloopklus de nodige bescherming, in dit geval is dat een stofkapje, een beschermingsbril en eventueel een (wegwerp) overall en handschoenen.

Een tip is om met het rubber hamertje op willekeurige plekken op de muur of het plafond te tikken, daar waar hol klinkt kunt je het beste starten met het afsteken van het stucwerk. Aangezien deze plekken al los zitten maak je goede kans dat je rondom deze plek(ken) hele plakkaten van het stucwerk afsteekt. En dit is wat je wilt!

Wanneer je ervoor kiest om in plaats van afsteken of daarnaast ook te schuren. Kan je dit het beste met een wandschuurmachine, voorzien van een stofafzuiging. Deze zijn bij diverse verhuurbedrijven te verkrijgen. Bij het bespreken van jouw gewenste resultaat zal door een medewerker van het verhuurbedrijf de juiste schijf geadviseerd worden.

Wanneer het stucwerk met een sterk hechtmiddel is aangebracht, kan het een uitdaging worden om deze überhaupt te verwijderen. In dit geval kan je de keuze maken om hier overheen te stucen of kan je het schuren met de juiste schijf overwegen. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Bij een rieten dak werkt het iets anders. Het verwijderen van dit stucwerk wat vaak op platen aangebracht is, wordt in zijn geheel verwijderd. In geval van een traditioneel dak, zal het verwijderen van het stucwerk tot aan het regelwerk (latwerk) plaats vinden. Na het verwijderen is een open constructie het resultaat.

Hulp nodig bij slopen?
Neem dan contact op met Martien

MvS Sloopbedrijf werkt oplossingsgericht, doeltreffend en is zeer betaalbaar!

Ook interessant

Contact opnemen is makkelijk en vrijblijvend.
Martien van Schijndel