Gratis advies

Landelijke dekking

Prijs incl. afvoerkosten

Klanttevredenheid: 9,7

Hoe verwijder ik vloerbedekking van de trap

Vloerbedekking verwijderen is niet een van de meest leukste karweitjes. Maar wanneer je een andere bekleding voor ogen hebt, zit er niks ander op!

Vloerbedekking van de trap verwijderen

Wanneer de trap toe is aan een nieuwe look, moet de vloerbedekking of het tapijt eraf gehaald worden. Het is goed om voor dat je start te weten hoe deze bevestigd is. Zit de bekleding met spijkertjes vast of is deze vastgelijmd? Zowel gelijmd als gespijkerd is ook nog een mogelijke optie. Hoe je dit het beste na kan gaan is een hoekje van de vloerbedekking lostrekken. De bevestiging wordt dan duidelijk.

Gereedschap

Het gereedschap dat je nodig hebt is een plamuurmes/schraper om de lijm van de trap af te steken en een stanleymes om het tapijt of de vloerbedekking in kleinere stukken te snijden en een klauwhamer/tang om eventuele spijkers uit te trap te trekken. In verband met de veiligheid is het goed om werkhandschoenen en een mondkapje/gezichtsmasker te dragen. Het kan zijn dat de trap na behandeling een opschuurbeurt nodig heeft. In dit geval is een schuurmachine zeker handig!

Vast- gespijkerd/geniet

Wanneer de bekleding vastgespijkerd of vastgeniet zit, is deze vrij gemakkelijk los te maken. Het is dan een kwestie van lostrekken en de spijkers/nietjes verwijderen met een klauwhamer of tang.

Vastgelijmd

Wanneer de bekleding goed vastgelijmd zit, gaat het wat minder makkelijk dan wanneer deze met spijkers of nietjes bevestigd is. Er zijn een aantal manieren om de vastgelijmde bekleding van de trap af te krijgen. Hier in stappen uitgeschreven wat helpt bij dit karwei.

  1. Laat de vloerbedekking tussen de 5 uur en 10 uur, weken in een mengsel van water en zeep. De lijm laag zal in dit weekproces (deels) loslaten van de trap.
  2. In plaats van water en zeep kan je er ook voor kiezen cola voor de duur van 15 minuten tot 30 minuten in te laten trekken. Deze manier kan je ook toepassen nadat je de handeling van stap 1 uitgevoerd hebt. De bedekking is dus al verwijderd maar kijk je nu tegen een lijm laag aan die je vervolgens met cola in kan laten trekken en vervolgens met een plamuurmes af kan steken.
  3. Het afsteken van de lijm laag is de volgende stap. Houdt het plamuurmes of schraper half schuin op het hout van de trap en maak veegbewegingen tussen de 15 en 30 cm. (Er zijn ook elektrische schrapers met verschillende snelheidsinstellingen verkrijgbaar)
  4. Rest nu de trap op te schuren met een schuurmachine om het volledig te egaliseren en te verwijderen van alle rest lijm lagen en eventuele verflagen die mogelijk in het verleden op de trap aangebracht zijn.

Wanneer alle stappen niet het gewenste resultaat opleveren omdat de lijm laag dermate hardnekkig is, is in de laatste instantie een afbijtmiddel mogelijk. Pas op! Deze middelen zijn chemisch en kunnen de gezondheid schaden. Draag hierbij een geschikt gezichtsmasker en werkhandschoenen. Zorg ook voor voldoende ventilatie tijdens en na het gebruik van dit middel.

Hulp nodig bij slopen?
Neem dan contact op met Martien

MvS sloopbedrijf werkt oplossingsgericht, doeltreffend en is zeer betaalbaar!

Ook interessant

Contact opnemen is makkelijk en vrijblijvend.
Martien van Schijndel