Angst om het bouwbudget te overschrijden?
Het budget bewaken is een must! De vrees deze te overschrijven is ook echt niet onterecht. Zeker niet als je inzoomt op de wettelijke bouwvoorschriften en eisen die continue aangescherpt worden, gezien de energiezuinigheid van woningen omhoog moet.
Het is ook verstandig dat je de juiste keuzes maakt om binnen jouw budget te blijven. Bij een goede start is het daarom van belang, de nodige tijd te nemen om de overweging ‘zelf slopen’ of ‘slopen uitbesteden’ te maken. Wanneer de keuze valt op hulp bij slopen in te schakelen van een sloopaannemer is mijn advies zeker een aantal dagen rustig rond te kijken, een aantal offertes met elkaar te vergelijken en een controle op referenties uit te voeren. Kortom… voorkom in alle gevallen dat goedkoop, achteraf toch duurkoop blijkt te zijn!
Waarom de keuze voor een kundige sloopaannemer een goede start is
Als opdrachtgever/verbouwer wil jij als het gaat om één van de duurste en meest aangrijpende aankopen in je leven, blijdschap ervaren en dat niet alleen van het resultaat, maar ook van het proces ernaartoe. Je wilt elke dag genieten van de voortgang en terug kunnen kijken op een waardevolle herinnering.
Jij of jullie hebben het namelijk voor elkaar iets mooiers ervan te maken en hier mogen jullie ook echt wel trots op zijn!
“Had ik van tevoren geweten dat het zo ingewikkeld was, was ik er niet eens aan begonnen”….. “Achteraf ben ik meer geld kwijt dat geraamd”… zijn opmerkingen die helaas de revue passeren.
Valkuilen bij de start van een verbouwing
Zoals eerder aangegeven kom ik in de praktijksituatie regelmatig de donkere schaduw tegen van een minder goede start waarbij het sloopwerk vaak als een niet belangrijke randvoorwaarden beschouwd wordt. Hieronder de traditionele valkuilen en hoe je deze dus kunt ontlopen.
Geen rekening houden met risico’s en tegenslag
- Advies van alles en iedereen aannemen, kan nadelige gevolgen hebben.
- Blessures door het fysiek intensieve werk en daardoor uitval in het dagelijkse leven en de resterende tijd van de verbouwing.
- ‘OP ZIJN’ voordat de volgende fase zich aandoet, ben je niet in staat je hier meer voor in te zetten.
- Het tegenkomen van onverwachte zaken en hoe hier mee om te gaan. Met name bouwkundige aspecten.
- Bij het zelf slopen iets te weinig afbreken of juist veel te veel geslopen.
- Vertraagde voortgang wat spanningen, stress, teleurstelling en ruzies in huis met zich meebrengt.
- Een te ambitieus plan, waarin het doel niet SMART is uitgewerkt.
- Geld niet goed en efficiënt besteedt met de kans jaren in puin en dus een onafgemaakte woning te moeten leven. (Gevallen ‘Help mijn man is klusser’)
Om te voorkomen dat de liefde langzaam uit de woning vloeit en de droom een nachtmerrie blijkt is het dus niet overbodig echt goed stil te staan en na te denken over elke stap in de verbouwing alvorens te starten. Want laten we niet vergeten, verbouwen doe je in bijna alle gevallen om het woongenot te verhogen. De uitvoering verdient dus echt een kundige aanpak waarbij de bouwwerkzaamheden binnen budget, tijd en kwaliteit uitgevoerd worden.
Ik wens je heel veel geluk in je nieuwe(re) thuis!